Photo of the minute

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πάρτε τα επιτέλους!

Share
Η πορεία των ελληνικών ομολόγων, αποδεικνύει πως η χώρα ίσως χρειαστεί να καταφύγει στη διεθνή διάσωση των 45 δισ. ευρώ προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, τα κοινοβούλια των Γερμανίας, Γαλλίας και Ιρλανδίας, θα πρέπει να ψηφίσουν για το εάν θα συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

"Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα κεφάλαια δεν θα είναι διαθέσιμα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα δικά τους χρήματα σε ρίσκο, προκειμένου αυτό το πράγμα να μην προχωρήσει, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Toby Nangle της Baring Investment Services, η οποία διαχειρίζεται 46 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, όλα συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει μόνη της στις υποχρεώσεις της. Υπενθυμίζει ότι η Pimco πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Από την πλευρά της η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου παγκοσμίως, τόνισε ότι οι δωρήτριες χώρες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν μια κατακραυγή από τους πολίτες τους.

Ακόμη, ο Christopher Pryce της Fitch Ratings, δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να καταφύγει σε ενεργοποίηση του μηχανισμού στις επόμενες δύο εβδομάδες, "αν και οι ίδιοι θα προτιμούσαν να καταφύγουν στην ΕΕ".

Ο David Schnautz, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, σχολίασε χαρακτηριστικά πως εάν το κοινοβούλιο μιας χώρας δεν "περάσει" την πρόταση για βοήθεια προς την Ελλάδα, "τότε θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές και λάθη".

Ο Luca Jellinek, αναλυτής στην ΑΝΖ Banking Group, δήλωσε ότι "εάν ήμουν η ελληνική κυβέρνηση, θα κάλυπτα τις ανάγκες μου των επομένων μηνών, με το μηχανισμό στήριξης. Αυτό θα βοηθούσε στη συμπίεση των spreads και θα μπορούσαν στην συνέχεια να δανειστούν πιο φθηνά στις αγορές. Γιατί να δανείζεσαι με 7% όταν μπορείς να δανειστείς με 5%;".

Εξάλλου, στρατηγικοί αναλυτές της KBC Bank τονίζουν ότι εάν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν υποχωρήσουν πολύ σύντομα, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλουμε, η χώρα δεν θα κατορθώσει να καλύψει από τις αγορές τις χρηματοοικονομικές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε επίσημο αίτημα για βοήθεια.

Ακόμη, ο Jim Reid, αναλυτής της Deutsche Bank, επισημαίνει ότι οι νέες ανησυχίες προκύπτουν εν μέρει και από το εκτελεστικό ρίσκο για το μηχανισμό στήριξη, που δημιουργούν οι προειδοποιήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι θα καταφύγουν σε ψήφιση της πρότασης στο κοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: